Porcja: 415 kcal
Przygotowanie: 30 minut
Na 6 porcji
- 1 kg skrzydełek kurczaka
- 1/2 szklanki sosu sojowego
- 2 łyżki octu winnego lub ryżowego
- łyżka świeżo startego korzenia imbiru
- mielone chili
- olej do smażenia
- 1/2 l coli
- sól
- pieprz
Skrzydełka opłukać, wysuszyć. Włożyć do dużej miski. Zalać sosem sojowym wymieszanym z octem winnym. Dodać imbir, chili oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszać. Odstawić na 2–3 godziny do lodówki. W głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić skrzydełka. Smażyć po 5 minut z każdej strony. Gdy będą rumiane, wlać colę. Zmniejszyć ogień. Dusić ok. 40 minut na wolnym ogniu. Posypać odrobiną chili.