porcja: 437 kcal
przygotowanie: 30 minut
na 4 porcje
l 2 piersi kurczaka
l sos sojowy
l łyżka oleju sezamowego
l cebula l kawałek imbiru (2 cm)
l 1–2 ząbki czosnku
l 4 łyżki oleju
l 200 g mrożonego zielonego groszku (w strączkach lub łuskanego)
l 2 garście kiełków soi
l 150 g orzechów ziemnych
l 1/2 pęczka szczypiorku
l sól
l pieprz
Mięso opłukać, osuszyć. Pokroić w paseczki. Oprószyć solą i pieprzem. Skropić 3 łyżkami sosu sojowego wymieszanego z olejem sezamowym. Odstawić na 30 minut do lodówki. Cebulę obrać, drobno posiekać. Imbir oskrobać, pociąć w kawałki. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Olej rozgrzać w woku lub na głębokiej patelni. Podsmażyć na nim najpierw imbir z czosnkiem, potem dodać cebulę. Gdy się zeszkli, włożyć mięso. Smażyć je, mieszając, 8–10 minut. Dołożyć groszek i dalej smażyć, a gdy zmięknie, dodać kiełki soi, orzechy i drobno posiekany szczypiorek. Jeszcze chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.