porcja: 372 kcal
przygotowanie: 40 minut
Na 4 porcje

1/2 kg śliwek węgierek lub mirabelek
2 łyżki cukru
350 g mąki
jajko
ok. 2/3 szklanki wody
łyżka oliwy
śmietana (12% lub jogurtowa)
cukier puder
sól
Śliwki opłukać, przekroić. Z każdej usunąć pestkę. Posypać 2 łyżkami cukru. Odstawić na 15 minut. Osączyć. Z mąki, jajka, wody i oliwy zagnieść sprężyste, miękkie ciasto. Rozwałkować je. Z ciasta wykrawać szklanką krążki. Na każdym krążku ciasta układać po dwie połówki śliwek. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Pierogi gotować w osolonej wodzie ok. 8 minut od wypłynięcia. Odcedzić. Wyłożyć na półmisek. Śmietanę doprawić do smaku cukrem pudrem. Podawać z pierogami.