Porcja: 287 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 8 porcji:

  • 800 g rostbefu bez kości
  • 2 ząbki czosnku
  • 5–6 łyżek oliwy
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 1 kg ziemniaków

Sos musztardowo-pomidorowy:

  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka majonezu
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki

Sos jogurtowo-ziołowy:

  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • po łyżeczce posiekanego koperku, bazylii i tymianku
  • sok z 1/2 cytryny

Ponadto:

  • sól

  • pieprz

Mięso umyć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę. Wymieszać z 2–3 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i winem. Marynatą posmarować mięso i wstawić do lodówki na 3 godziny. Ziemniaki wyszorować, opłukać, pokroić w cząstki. Wysypać na blachę. Oprószyć solą, pieprzem, skropić pozostałą oliwą, wymieszać. Piec ok. 90 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Mięso wyjąć z lodówki, podsmażyć ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni bez tłuszczu. Przełożyć do brytfanki, polać marynatą. Wstawić do piekarnika razem z ziemniakami. Piec ok. 40 minut. Składniki na każdy z sosów wymieszać. Przełożyć do miseczek. Udekorować papryką i ziołami. Mięso pozostawić w wyłączonym piekarniku przez 5 minut. Podawać pokrojone w plastry i oprószone solą oraz pieprzem. Osobno podać sosy i pieczone ziemniaki.

Zobacz także: