Składniki:

  • 1/3 kostki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • płat filetu z łososia
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • koperek
  • szparagi zielone
  • cytryna

Filet z łososia opłukujemy zimną wodą, nacieramy masłem, solą, pieprzem i czosnkiem, posypujemy pokrojonym koperkiem. Pieczemy w żaroodpornym naczyniu maksymalnie 30 minut w temperaturze około 180-190 stopni. Ryba powinna mieć delikatny, różowy kolor, a z wierzchu sie lekko zarumienić.

Szparagi gotujemy w osolonej wodzie, polewamy roztopionym masłem, kładziemy na nich rybę. Całośc podajemy z cytryną pokrojoną na ćwiartki. Możemy przyozdobić natką pietruszki. Smacznego.

A oto sposób na łososia ze szparagami od Bogusława Lindy. Kliknij TUTAJ