Porcja: 184 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 4 porcje:

  • 4 filety łososia norweskiego
  • 200 g roszponki
  • 4 łyżki oliwy
  • 3 łyżki białego octu balsamicznego
  • 1–2 łyżki soku z cytryny
  • łyżeczka miodu
  • garść posiekanego koperku i natki
  • sól
  • pieprz

Filety opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Ułożyć na rozgrzanym grillu. Piec przez 12 minut, w trakcie pieczenia przewrócić rybę na drugą stronę (rybę można też upiec w piekarniku – 15 minut w 200°C). Sałatę umyć, osuszyć i rozłożyć na talerzach. Oliwę wymieszać z octem, sokiem z cytryny i miodem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać koperek i natkę. Łososia ułożyć na sałacie, skropić sosem.