PORCJA: 189 kcal

PRZYGOTOWANIE: 15 minut

NA 4 PORCJE:

  • 20 ziemniaków
  • 20 liści limonki kaffir
  • 10 łyżek oliwy
  • 5 pędów trawy cytrynowej
  • 6 ząbków czosnku
  • cytryna
  • papryczka pepperoni
  • listki bazylii
  • sól

Ziemniaki obrać i opłukać. Każdy naciąć, w środek włożyć liść limonki. Położyć na blasze polanej 6 łyżkami oliwy i posypać solą. Piec ok. 50 minut w 180°C. Po 30 minutach położyć obok przekrojone pędy trawy i lekko rozgniecione (nieobrane) ząbki czosnku. Resztę oliwy podgrzać, wymieszać z sokiem z cytryny i posiekaną papryczką. Ziemniaki polać sosem, po- sypać bazylią. (Liście limonki i trawę cytrynową kupisz w sklepach z żywnością orientalną).