porcja: 593 kcal

przygotowanie: 25 minut

na 2 porcje:

  • sprawiona sola (ze skórą)
  • 4 cienkie kromki podpieczonej ciabatty
  • sól
  • biały pieprz

Salsa verde:

  • 15 dużych liści świeżej bazylii
  • 3 łyżki posiekanej natki
  • łyżka soku z cytryny
  • obrany ząbek czosnku
  • łyżka przelanych wodą kaparów
  • 20 ml oliwy

Rybę opłukać. Ponacinać głęboko po obu stronach w odstępach co 5 cm. Posypać solą oraz pieprzem. Położyć na dużej brytfance. Wlać tyle wody, by przykryła rybę do połowy. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C. Składniki na sos zmiksować z 3 łyżkami wody. Rybę wyjąć z brytfanki. Ostrożnie usunąć skórę. Podawać z salsą verde i ciabattą.