Składniki:

  • kilogram mięsa wołowego, najlepiej z udźca
  • główka czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki klarowanego masła
  • cebula
  • kilka suszonych grzybków
  • dwa listki laurowe, kilka ziarenek ziela nagielskiego
  • sól, pieprz
  • łyżka mąki

Mięso lekko obijamy tłuczkiem. Czosnek obieramy, siekamy, mieszamy z oliwą, solą i pieprzem. Taką mieszanką nacieramy mięso. Wstawiamy do lodówki na dobę. Następnego dnia siekamy cebulę i podsmażamy ja na maśle. Mięso podsmażamy. Dodajemy namoczone wcześniej i pokrojone grzybki, liście laurowe i ziele angielskie, podlewamy lekko wodą. Dusimy przez około godzinę, od czasu do czasu przewracając na drugą stronę. Na pół godziny wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Do sosu w rondelku dodajemy łyżeczkę mąki, mieszamy. Mięso podajemy pokrojone w plastry i polane sosem. Dobrym dodatkiem będą ziemniaki lub kasza. Smacznego!