SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:

  • 80 dag wołowiny
  • 1/2 szklanki bulionu
  • listek laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • cebula
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz

Wołowinę umyć, lekko pobić, oprószyć solą i łyżką mąki. Olej rozgrzać w rondlu, włożyć mięso, obsmażyć ze wszystkich stron, wlać bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, dusić na małym ogniu do miękkości (ok. 1 godz.).

Cebulę obrać, posiekać. Masło wymieszać z bułką, cebulą i natką pietruszki, przyprawić pieprzem i solą. łMięso wyjąć, mniej więcej co 3 cm zrobić głębokie poprzeczne nacięcia (uważając, by nie przeciąć mięsa do końca). Co drugie nacięcie wypełnić sporą ilością farszu. Pieczeń włożyć z powrotem do rondla, dusić jeszcze 20 minut.

Mięso wyjąć, sos oprószyć resztą mąki, zagotować, przyprawić do smaku. Pieczeń pokroić na porcje (porcję stanowią dwa plastry mięsa przedzielone nadzieniem), na talerzach polać sosem.