SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

KRUSZONKA:

  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki mąki
  • łyżka cukru
  • aromat migdałowy

CIASTO:

  • 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
  • żółtko

KREM:

  • czubata łyżka żelatyny
  • 1/2 kg truskawek
  • 200 ml białego musującego wina
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1/2 l kremówki
  • kilka listków mięty

Kruszonka: miękkie masło zagnieść z mąką, cukrem i aromatem.
Ciasto: rulon ciasta rozmrozić. Rozwinąć, blat przekroić na pół, położyć na blasze opłukanej zimną wodą. Posmarować roztrzepanym żółtkiem, ponakłuwać widelcem.
Połowę ciasta francuskiego posypać kruszonką, lekko docisnąć. Całość piec 15-20 minut w temperaturze 200 C. Wystudzić, ciasto z kruszonką pokroić na 12 części.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Truskawki umyć, osuszyć, połowę zmiksować z 3 łyżkami cukru i winem. Żelatynę podgrzać, rozpuścić, dodać do musu truskawkowego. Chłodzić w lodówce, aż masa zacznie tężeć.
Zimną kremówkę ubić, wymieszać z masą truskawkową. Połowę kremu rozsmarować na cieście, ułożyć owoce, położyć resztę kremu. Przykryć prostokątami ciasta z kruszonką. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Przed podaniem pokroić na 12 porcji. Ciastka posypać cukrem pudrem, udekorować miętą.