Porcja: 112 kcal
Przygotowanie: 55 minut
Na 8 porcji:
- 8 pałek kurczaka
- 300 ml jogurtu naturalnego
- korzeń imbiru (3 cm)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chili w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- po łyżeczce mielonego kminu, kolendry, gałki muszkatołowej i soku z buraka
- szczypta kurkumy
- sól
Mięso umyć. Natrzeć solą. W misce wymieszać jogurt z drobno posiekanym imbirem i czosnkiem oraz resztą przypraw. Włożyć kurczaka i wstawić na noc do lodówki. Kurczaka rozłożyć następnie na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec 40 minut w 180°C. W połowie pieczenia kurczaka wyjąć, naciąć skórkę w kilku miejscach i pędzlem nałożyć pozostałą marynatę z miski. Podawać z ryżem.