Porcja: 112 kcal

Przygotowanie: 55 minut

Na 8 porcji:

  • 8 pałek kurczaka
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • korzeń imbiru (3 cm)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chili w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • po łyżeczce mielonego kminu, kolendry, gałki muszkatołowej i soku z buraka
  • szczypta kurkumy
  • sól

Mięso umyć. Natrzeć solą. W misce wymieszać jogurt z drobno posiekanym imbirem i czosnkiem oraz resztą przypraw. Włożyć kurczaka i wstawić na noc do lodówki. Kurczaka rozłożyć następnie na blasze wyłożonej folią aluminiową. Piec 40 minut w 180°C. W połowie pieczenia kurczaka wyjąć, naciąć skórkę w kilku miejscach i pędzlem nałożyć pozostałą marynatę z miski. Podawać z ryżem.