Porcja: 416 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 2 porc

  • makaron ryżowy wstążki (1/2 paczki)
  • 3 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • cebula cukrowa
  • 2 łyżki oleju
  • 2 jajka
  • 10 surowych krewetek
  • paczka tofu
  • 1/2 pęczka kolendry
  • pęczek szczypioru z dymki
  • garść orzeszków ziemnych
  • limonka

SOS:

  • 2 łyżki octu ryżowego
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pasty tamaryndowca
  • drobno posiekana papryczka chili

Makaron zalać wrzątkiem. Odstawić na 5 minut. Osączyć. Składniki sosu wymieszać w garnku. Chwilę gotować na małym ogniu. Czosnek i chili posiekać. Cebulę pokroić w piórka. W woku lub na dużej patelni podgrzać olej. Wrzucić czosnek i chili. Podsmażyć. Dodać cebulę. Chwilę razem smażyć. Wrzucić roztrzepane jajka i mieszając, smażyć pół minuty. Dołożyć krewetki, pokrojone w kostkę tofu, następnie makaron i wlać sos. Mocno podgrzać (jakby sosu było za mało, można dolać trochę gotowego sosu rybnego). Posypać posiekanymi kolendrą, szczypiorem z dymki i orzeszkami. Makaron z dodatkami przełożyć na talerze. Udekorować ćwiartkami limonki.

poleca Monika Górska