SKŁADNIKI NA 20 SZTUK

  • 4 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 i 2/3 szklanki cukru pudru
  • szklanka śmietany
  • łyżka proszku do pieczenia
  • skórka starta z 2 pomarańczy
  • łyżka soku z cytryny
  • szklanka syropu z brzoskwiń
  • 3 łyżki likieru cytrynowego
  • 1/2 słoika konfitury morelowej
  • 3 kiwi
  • 3 brzoskwinie z puszki
  • 20 dag truskawek

Żółtka oddzielić od białek.  Obie mąki i proszek przesiać. Margarynę ucierać z cukrem dodając żółtka i wsypując mąki. Pod koniec dodać śmietanę, skórkę pomarańczową i sok z cytryny. Białka ubić, dodać do masy, delikatnie wymieszać.

20 foremek natłuścić, wysypać bułką tartą. Włożyć po porcji ciasta, pośrodku wetknąć po tutce zrobionej z papieru do pieczenia. Piec 20 minut w temp. 175°C. Ostudzić, usunąć tutki.

Babeczki zanurzyć w syropie wymieszanym z likierem. Konfiturę podgrzać z 2 łyżkami wody, przetrzeć przez sito.

Owoce pokroić na małe kawałki. Babeczki posmarować  konfiturą, ułożyć owoce.