Olej jojoba to bardzo popularny naturalny kosmetyk. Produkt jest wszechstronny i ma wiele zastosowań. Może być stosowany na twarzy, ciele, a nawet włosach. Podpowiadamy, dlaczego warto mieć go w swojej kosmetyczce i jakie są właściwości oleju jojoba.

Olej jojoba – właściwości kosmetyczne 

Malo osób wiem, że olej jojoba to tak naprawdę wosk, który w temperaturze pokojowej przyjmuje płynną konsystencje. Wytwarza się go z nasion rośliny jojoba, która pochodzi z pustyni Sonora w Ameryce Północnej. Olej pozyskuje się w procesie tłoczenia na zimno, dlatego nie traci swoich cennych właściwości. Produkt jest niezwykle uniwersalny i można go stosować na całym ciele. Świetnie sprawdza się do pielęgnacji twarzy i włosów. Zawiera witaminy A, E, F, witaminy z grupy B, miedź, kolagen i cynk. Dzięki tym składnikom olej jojoba posiada naprawdę niezwykłe i cenne właściwości. 

Kosmetyk ma działanie odżywcze, przeciwstarzeniowe i regeneracyjne. Witamina E zawarta w oleju to naturalny antyoksydant, dlatego produkt zwalcza wolne rodniki i spowalnia proces starzenia się skóry. Kosmetyk dobrze wpływa również na ogólny stan naskórka. Oprócz tego zapobiega powstawaniu podrażnień i różnych problemów skórnych. Miedź wygładza zmarszczki, natomiast cynk koi skórę, pomaga w gojeniu się ran i łagodzi podrażnienia spowodowane zbyt długim przebywaniem na słońcu. Tan naturalny kosmetyk ma również działanie przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, dlatego może być używany do leczenia grzybicy paznokci i stóp. Olej jojoba świetnie sprawdzi się u osób z cerą tłustą i trądzikową, ponieważ nie zapycha porów, reguluje wydzielanie sebum i wyrównuje koloryt skóry. 

Olejek jojoba na twarz – jak stosować? 

Olejek jojoba jest bardzo uniwersalnym kosmetykiem i może być używany na wiele sposobów. Najpopularniejszy to proste wklepywane produktu w twarz na noc. Kosmetyk może zastąpić niejedno drogeryjne serum. Produkt można także dodawać do ulubionego kremu na dzień. Wtedy wystarczy wycisnąć kosmetyk na rękę i dodać do niego kilka kropli oleju jojoba. Wosk może być również stosowany w popularnej ostatnio metodzie OCM. Olejowanie twarzy skutecznie usuwa wszelkie zanieczyszczenia i pozostałości makijażu. Polega na łączeniu wybranego olejku z innymi płynnymi naturalnymi kosmetykami. Świetnie do tego sprawdzi się również olej arganowy, olej krokoszowy czy nawet oliwa z oliwek. Olej jojoba może być również używany do relaksującego masażu twarzy. Taki zabieg przyniesie ulgę i rozluźni mięśnie po całym dniu. Polecany jest zwłaszcza osobom zestresowanym, przemęczonym i cierpiącym na bruksizm. Olejek jojoba sprawdzi się również w domowych zabiegach DIY. Do przygotowania naturalnej maseczki do twarzy będziesz potrzebować:

  • 1 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 1 łyżeczki miodu,
  • 1 łyżeczki mąki owsianej,
  • 3-4 kropel olejku jojoba.

Wystarczy, że połączysz wszystkie składniki i gotowe! Taką maskę należy trzymać na twarzy przez ok 15 minut. Mąka owsiana działa odżywczo, nawilżająco i przeciwzapalnie. Jogurt naturalny jest źródłem kwasu mlekowego, który delikatnie złuszcza martwy naskórek. Miód działa przeciwbakteryjnie i przyspiesza gojenie ran. 

Olej jojoba na twarz – efekty regularnego stosowania 

Olej jojoba to świetny naturalny kosmetyk do twarzy. Trzeba jednak pamiętać, że podobnie jak w przypadku innych olejków, należy używać go regularnie. Dopiero przy takim stosowaniu możemy zobaczyć pierwsze efekty na twarzy po kilku tygodniach.  Olej jojoba reguluje wydzielanie sebum, które w nadmiarze prowadzi do trądziku. Jeśli natomiast nasza skóra produkuje za mało sebum, wtedy jesteśmy bardziej narażeni na wysuszenie twarzy i szybsze powstawanie zmarszczek. Dzięki witaminie E, która jest naturalnym antyoksydantem, kosmetyk zapobiega działaniom wolnych rodników i opóźnia proces starzenia skóry. Skwalen zawarty w oleju jojoba sprawia, że wilgoć uchodzi z naszej cery znacznie wolniej. Dzięki temu nasza skóra jest dłużej nawilżona i mniej narażona na powstawanie zmarszczek. 

Olej jojoba pomoże osobom, które zmagają się ze skórnymi problemami, m.in. atopowym zapaleniem skóry, trądzikiem czy łuszczycą. Produkt to również ratunek na spierzchnięte usta. Możemy posmarować je olejkiem na noc i wtedy rano obudzimy się z pięknymi i nawilżonymi ustami. Produkt pomoże też z suchymi i popękanymi rękami. Olejku można używać jak kremu do rąk, lub dodać go do domowego peelingu. Do przygotowania takiego zabiegu będziesz potrzebować jedynie pół szklanki cukru, trzech łyżek oleju kokosowego i dwóch łyżek soku z grejpfruta. Wymieszaj wszystkie składniki i naturalny peeling gotowy!

Olej jojoba pod oczy zamiast kremu? 

Olejek jojoba może być używany jako krem czy serum do twarzy. Co za tym idzie, równie świetnie sprawdzi się zamiast kosmetyku pod oczy. Olej jojoba działa przeciwzmarszczkowo, doskonale nawilża i spowalnia proces starzenia się skóry. Produkt szybko się wchłania i nie pozostawia tłustego, nieprzyjemnego filmu na twarzy. 

Chociaż olej jojoba może zastąpić ulubiony krem pod oczy, należy pamiętać, że produkt nie działa błyskawicznie. Jest to kosmetyk naturalny, dlatego trzeba stosować go regularnie, żeby zobaczyć pierwsze efekty. Zapewnia jednak długotrwałe działanie, którym nie mogą się pochwalić nienaturalne kosmetyki. Krem na hemoroidy pod oczy działa bardzo szybko, jednak jest to efekt chwilowy i może okazać się szkodliwy. 

Olejek jojoba pod makijaż – czy to dobry pomysł? 

Olej jojoba doskonale nawilża i odżywia skórę. Regularnie stosowany sprawia, że cera wygląda młodziej, bardziej promieniście i zdrowo. Olejek również wygładza skórę, reguluje wydzielanie sebum i działa przeciwzmarszczkowo. Można by pomyśleć, że kosmetyk świetnie sprawdzi się pod makijaż, ponieważ nada podkładowi naturalnego wykończenia. Czy aby jednak na pewno?

Niektóre olejki są zbyt ciężkie, żeby mogły być stosowane pod makijaż. Zamiast poprawić wygląd fluidu, zważą go i sprawią, że nie będzie się trzymać na twarzy. Olej jojoba jest zaliczany do tzw. olejków suchych, czyli takich, które nie pozostawiają tłustego filmu na skórze. Dzięki temu produkt świetnie sprawdzi się pod makijaż. Kosmetyk sprawi, że podkład będzie wyglądał naturalnie, a nasza skóra  zyska efekt „glow”. Jeśli chcesz nałożyć olej pod makijaż, trzeba pamiętać, żeby nie przesadzić z jego ilością. 2-3 krople zdecydowanie wystarczą. Po nałożeniu produktu pozwól mu wchłonąć w skórę. Jeśli masz cerę tłustą i przeszkadza ci świecenie skóry, nałóż pod podkład bazę matującą. Kosmetyk przedłuży trwałość makijażu i zmatowi cerę.

Olej jojoba na twarz – opinie

Olej jojoba jest bardzo popularnym naturalnym kosmetykiem do twarzy. Wiele osób używa przez cały rok, ponieważ nie tylko doskonale nawilża, ale także działa przeciwzmarszczkowo i nie zapycha porów. Co piszą o olejku jojoba internauci? 

Ten olej stosuję od dwóch tygodni. Jest bardzo "bogaty" - wyraźnie odżywia skórę, która staje się miękka/ gładka, elastyczna, taka jakby "gęstsza". Wchłania się średnio szybko, ale dobrze, dlatego używam go raczej na ciało, nie na twarz - chyba, że na noc, szczególnie pod oczy. Zapach jest wyraźny, ale mi się bardzo podoba - bardzo naturalny, jakby orzechowy, kojarzy mi się z czymś "organicznym" - Mirabelka2015 na stronie Kafeteria.

Ja tez używam olejku jojoba, ale nie do wszystkiego. Poleciła mi go kosmetyczka. Podobno jest wspaniały do cer tłustych, trądzikowych, jako dodatek do maseczek. Rzeczywiście, jak dodam dosłownie 2 krople do maseczki z glinki na przykład, skóra po zmyciu nie jest taka mocno napięta, wysuszona. Olejek dobrze nawilża. Jeden jedyny raz spróbowałam posmarować nim skórę twarzy. Wchłania się dobrze, nie marze się na buzi, ale przy mojej cerze to raczej jest on bardziej odpowiedni na noc niż na dzień – klaudynia na stronie Wizaż.

Ja stosuję olej jojoba do twarzy: do demakijażu, do oczyszczania, zamiast kremu na noc, jako serum pod krem zimą, na spierzchnięte usta, do ciała dodaję do balsamu, no i jeszcze do olejowania włosów. Moje włosy i skóra bardzo lubią ten olej a dodatkowo podoba mi się jego jakby orzechowy zapach:-) Dodaję też olej jojoba do porcji kremu do rąk, zwłaszcza kiedy są przesuszone albo odzywa się na nich AZS. Ładnie koi, łagodzi i nawilża – Joanna na stronie Triny.