Im wcześniej rozpoczniesz przygotowania do świąt, tym łatwiej uporasz się z zadaniami. Miesiąc przed Gwiazdką przygotuj dokładny terminarz, co i kiedy powinnaś zrobić. Opracuj świąteczne menu i zrób listę zakupów. Do codziennych sprawunków dokładaj rzeczy, które będą ci potrzebne. Dokup bombki i inne dekoracje. Sprawdź, czy światełka choinkowe działają i czy masz stojak na choinkę. Powinnaś mieć też już większość prezentów i papier do ich pakowania. Trzy tygodnie przed świętami przygotuj potrawy, które nadają się do mrożenia: uszka i pierogi, pasztet, rolady mięsne, kruche ciasto. Możesz też zamrozić wyfiletowane ryby, podgotowaną kapustę i chleb. Zaopatrz się też w drób i wstaw go do zamrażarki. Nie zapomnij o wysłaniu kartek świątecznych. Jeśli spodziewasz się na święta gości, którzy zabawią u ciebie kilka dni, sprawdź, czy masz odpowiednią ilość pościeli. Jest czas, by ją dokupić. Wypierz i zanieś do magla odświętne obrusy. Dwa tygodnie przed świętami kup zapasy wody mineralnej, soków, zaopatrz też barek. Najwygodniej zrobić to przez internet, zamówienie złóż jednak na tyle wcześnie, by sklep zdążył je zrealizować. Możesz kupić choinkę, ale trzymaj ją na balkonie. Tydzień przed świętami poświęć na ostatnie porządki, ubieranie choinki, dekorowanie mieszkania. Zapakuj ostatnie prezenty. Produkty spożywcze, które szybko się psują, kup na końcu.