• 20 dag mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 1 kg szpinaku
  • 20 dag twarożku śmietankowego
  • 100 ml śmietany lub jogurtu naturalnego
  • puszka pomidorów (40 dag)
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego parmezanu 
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka posiekanego szczypiorku
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Mleko i szklankę wody wlać do miski, dodać mąkę, wbić jajka, oprószyć szczyptą soli, zmiksować. Ciasto odstawić na 30 minut, a następnie zamieszać (jeśli ciasto jest zbyt gęste, rozcieńczyć niewielką ilością wody lub mleka).

Na natłuszczoną olejem patelnię wylewać kolejno porcje ciasta, usmażyć naleśniki z obu stron na rumiano.

Szpinak przebrać, włożyć do rondla, podlać kilkoma łyżkami wody, dusić kilka minut. Osączyć, ostudzić, grubo posiekać.

Czosnek obrać, posiekać. Serek rozetrzeć ze śmietaną, dodać do szpinaku razem z czosnkiem, dokładnie wymieszać. Przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Naleśniki obłożyć farszem, zawinąć, ułożyć w formie. Pomidory rozgnieść, razem z zalewą wylać na wierzch naleśników. Posypać parmezanem. Piec ok. 20 minut w temp. 180°C. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem.