Składniki na 8 sztuk

  • 300 ml mleka
  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku
  • 20 dag mąki
  • 40 dag filetów z piersi kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 8 plastrów szynki litewskiej
  • czerwona papryka
  • ogórek
  • sól, pieprz

Szczypiorek umyć, posiekać. Mleko, jajka, przesianą mąkę i szczyptę soli zmiksować. Dodać szczypiorek, wymieszać. Ciasto odstawić na 30 minut. Filety umyć, oprószyć solą i pieprzem. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, filety smażyć po 7 minut z każdej strony. Zdjąć i przestudzone pokroić w długie słupki.
Paprykę oczyścić z pestek i pokroić w paski. Ogórek umyć, przekroić wzdłuż na pół i pokroić w słupki.
Jogurt wymieszać z sosem sojowym, sos przyprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.
Olej rozgrzać na patelni o średnicy 24 cm. Kolejno usmażyć 8 naleśników.
Naleśniki posmarować sosem. Na każdym rozłożyć duży plaster szynki. Mięso kurczaka i warzywa ułożyć tak, by naleśnik dał się złożyć na pół i zwinąć. Owinąć w papier śniadaniowy, związać.