Porcja: 299 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 12 porcji

  • 100 g owoców (jagody, wiśnie, maliny – mogą być mrożone)
  • 250 g mąki
  • 120 g masła
  • 120 g cukru
  • jajko
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • 300 ml kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
  • kilka łyżek dżemu

Formę do muffinów wyłożyć papierowymi papilotkami. Owoce (mrożone rozmrozić) wymieszać z dwoma łyżkami mąki. Masło utrzeć z cukrem i jajkiem na puszystą masę. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, sodą i solą. Dodać do maślanej masy. Wymieszać. Delikatnie połączyć ze śmietaną lub jogurtem i owocami. Ciastem napełnić papilotki. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C (z termoobiegiem). Muffinki podawać na ciepło lub zimno z dżemem.