Składniki na 8 porcji

CIASTO: 

  • szklanka mąki
  • 5 dag zmielonych migdałów
  • łyżka cukru
  • 1/2 kostki masła (10 dag) 
  • żółtko 
  • szczypta soli

MASA:

  • 3/4 szklanki mleka
  • torebka cukru waniliowego 
  • szklanka śmietany kremówki
  • 5 żółtek
  • jajko 
  • 3/4 szklanki cukru pudru 
  • 20 dag truskawek
  • 10 dag płatków migdałowych

Ciasto: makę, migdały, cukier, sól wymieszać. Dodać masło i żółtko, posiekać, szybko zagnieść ciasto. Włożyć do lodówki na 30 minut.

Masa: mleko i śmietanę zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka, jajko i cukier puder ubić na parze. Wlać gorący płyn, podgrzewać mieszając, aż krem zgęstnieje.
Ciastem wylepić natłuszczoną formę, przykryć pergaminem, obciążyć suchą fasolą. Piec 15 minut w temp. 200°C. Zdjąć papier i fasolę, nałożyć krem. Piec jeszcze 35 minut w temp. 140°C. Ostudzić.
Truskawki umyć, przekroić na pół, obłożyć wierzch ciasta. Płatki migdałowe zrumienić na suchej patelni, posypać nimi tartę.