Porcja: 620 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 2 pizze

Ciasto:

  • 170 g białej mąki chlebowej
  • 7 g suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • ok. 2 łyżek oliwy

Dodatki:

  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli
  • łyżka pesto
  • łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Wlać 120 ml ciepłej wody i łyżkę oliwy. Zagnieść elastyczne, gładkie ciasto. Uformować je w kulę. Posmarować odrobiną oliwy. Odstawić na 25 minut w ciepłe miejsce. Pomidorki pokroić w ćwiartki, przełożyć do miski. Mozzarellę pociąć w kostkę. Połączyć z pomidorkami. Dodać pesto i łyżkę oliwy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wymieszać. Odstawić na 15 minut (co jakiś czas mieszać, by wszystkie smaki mog- ły dobrze się połączyć). Ciasto wyjąć na oprószoną mąką stolnicę. Podzielić na pół. Każdą połówkę rozpłaszczyć ręką, formując okrągły placek. Placki ułożyć na dwóch okrągłych, wysmarowanych resztą oliwy formach. Obłożyć dodatkami. Polać sosem pozostałym w misce. Piec ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C. Zaraz podawać.