Na 4 porcje

1/2 kg marchewek
mała cebula
2 ziemniaki
2 łyżki masła
4 szklanki bulionu z kostki
łyżka śmietany
5 dag wędzonego boczku
mały por
sok z cytryny
łyżka oleju
sól, pieprz

Cebulę obrać, posiekać. Marchewki i ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Masło stopić w rondlu, zeszklić cebulę.
Dodać marchewki i ziemniaki, smażyć 10 minut. Wlać bulion, dodać śmietanę, wymieszać, przyprawić do smaku, gotować 20 minut.
Zupę zmiksować, przyprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
Por oczyścić, umyć, pokroić w krążki. Boczek pokroić w paski. Olej rozgrzać na patelni, wrzucić por i boczek, przesmażyć.
Zupę wlać do talerzy, dodać przesmażony por i boczek.