Składniki:

  • ok. 500 g dowolnego makaronu (polecamy penne lub spaghetti)
  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie pomidory
  • 1 mała cebula
  • świeże listki bazylii (opcjonalnie bazylia suszona)
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • pieprz, sól, oregano


Cukinię umyj i pokrój na kawałki, pomidory obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Czosnek i cebule posiekaj drobno. Na patelni podgrzej oliwę, podsmaż przez kilka minut cebule i czosnek, a następnie dodaj cukinię. Podsmażaj całość, aż cukinia zmięknie, na koniec smażenia dodaj pomidory i bazylię. Całość dopraw solą, pieprzem i oregano.
Ugotuj makaron według przepisu na opakowaniu. Wyłóż na talerz i podaj z warzywami. Udekoruj świeżym listkiem bazylii. Możesz posypać całość parmezanem.