PORCJA: 268 kcal
PRZYGOTOWANIE: 25 minut
Przepis na 4 porcje
- 4 duże udka kurczaka
- 300 g pomidorów
- duża cebula
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki oleju
- 150 ml białego wina
- papryczka peperoncino
- po łyżce posiekanej bazylii i natki
- 50 g parmezanu
- sól, pieprz
Udka opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Pomidory opłukać, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić cebulę i udka kurczaka. Chwilę smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlać wino i posypać pokrojoną drobno papryczką. Zagotować. Wrzucić pomidory, połowę bazylii i natki oraz starty ser. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny. Przed podaniem potrawę posypać resztą bazylii i natki.