PORCJA: 268 kcal

PRZYGOTOWANIE: 25 minut

Przepis na 4 porcje

  • 4 duże udka kurczaka 
  • 300 g pomidorów
  • duża cebula
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oleju
  • 150 ml białego wina
  • papryczka peperoncino
  • po łyżce posiekanej bazylii i natki
  • 50 g parmezanu
  • sól, pieprz

Udka opłukać, wytrzeć papierowym ręcznikiem. Oprószyć solą i pieprzem. Pomidory opłukać, pokroić. Cebulę obrać, posiekać. Na patelni rozgrzać masło i olej. Wrzucić cebulę i udka kurczaka. Chwilę smażyć ze wszystkich stron na złoty kolor. Wlać wino i posypać pokrojoną drobno papryczką. Zagotować. Wrzucić pomidory, połowę bazylii i natki oraz starty ser. Dusić na małym ogniu pod przykryciem ok. godziny. Przed podaniem potrawę posypać resztą bazylii i natki.