CIASTO:

  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • łyżeczka masła

MASA:

  • 1/2 szklanki maku
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • po 2 łyżki posiekanych migdałów, orzechów i kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 1/2 laski wanilii

Do przesianej mąki wbij jajka, dodaj 1/2 szklanki wody i olej, zagnieć elastyczne, luźne ciasto ( ew. dolej trochę więcej wody). Podziel na 2 części, każdą rozwałkuj na cienki placek. Pozostaw, aby trochę podeschły. Radełkiem wycinaj łazanki. Ugotuj w osolonej wodzie z masłem, odcedź, ostudź. Mak przelej wrzątkiem i zmiel 2 razy. Utrzyj z miodem i bakaliami, dodaj posiekaną wanilię i skórkę pomarańczową. Wymieszaj z makaronem.