Porcja: 354 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 2 porcje

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 500 ml czerwonego wina
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 500 g przecieru pomidorowego
  • 300 g pomidorków cherry
  • 4 ząbki czosnku
  • 4–5 gałązek tymianku
  • 2 liście laurowe
  • sól, pieprz

Mięso umyć, osuszyć, oprószyć solą, pieprzem oraz mąką. Podsmażyć na rozgrzanym maśle i zdjąć z patelni. Na patelnię wlać wino i gotować, aż część płynu wyparuje. Wlać bulion, dodać przecier pomidorowy. Zagotować. Do sosu włożyć mięso, opłukane pomidorki, obrane ząbki czosnku i zioła. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu przez 60 minut.