• 4 pojedyncze pierwsi z kurczaka
  • 200 ml śmietanki 18%
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki curry
  • 1 łyżka kurkumy
  • 1 łyżeczka papryki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól i pieprz


Kurczaka pokroić w kawałki i zamarynować na min 2 godz w mieszance: soku z cytryny, pieprzu, soli, rozgniecionego czosnku, papryki i 2 łyżek oliwy. Włożyć do lodówki na co najmniej 30 min.
Cebulę kroimy na piórka i szklimy na oliwie na rozgrzanej patelni. Dodajemy zamarynowanego kurczaka i smażymy na złoty kolor. Następnie zmniejszamy olej i dodajemy curry oraz kurkumę. Podsmażamy przez kilka minut i dodajemy śmietankę i cukier, gotujemy jeszcze przez 10 min i nasze danie gotowe! Podajemy z ryżem i warzywami lub pieczonymi ziemniakami.