● 30 dag mrożonego ciasta francuskiego
● 50 dag kiszonej kapusty
● 2 liście laurowe
● 2 goździki
● po 4–5 ziaren pieprzu i ziela angielskiego
● skórka otarta z cytryny
● 5 dag suszonych grzybów
● 2 cebule
● 2 ugotowane jajka
● 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
● mielony jałowiec
● łyżka oleju
● jajko
●sól, pieprz

Grzyby umyć, zalać 2 szklankami wody. Zostawić na noc, rano ugotować do miękkości, ostudzić, pokroić w paski.
Kapustę poszatkować, zalać wywarem z grzybów, dodać liść laurowy, pieprz w ziarnkach, ziele angielskie, goździki i skórkę z cytryny, wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, na małym ogniu trzymać 30 min.
Cebule obrać, posiekać, przesmażyć na oleju, dodać grzyby, sól i pieprz. Chwilę smażyć, cały czas mieszając.
Kapustę zestawić z ognia, usunąć przyprawy. Dodać grzyby i cebulę, wymieszać, wsypać jałowiec, sól, pieprz. Odparować. Przestudzić, wymieszać z orzechami i drobno pokrojonymi jajkami.
Ciasto rozmrozić w lodówce. Odkroić grubsze brzegi, na rozwiniętym płacie ułożyć farsz. Brzegi zlepić. Wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem. Z okrawków powycinać dekoracje i nakleić na cieście. W kulebiaku zrobić kilka dziurek (aby woda z farszu mogła odparować). Umieścić w formie wyłożonej pergaminem. Piec 30 minut w temp. 200°C. Podawać gorący lub zimny.