Przesolona zupa – uratujesz ją wrzucając do niej surowego obranego ziemniaka, gotuj ją jeszcze przez 10 minut, a następnie wyrzuć ziemniaka.  Innym sposobem jest wbicie do zupy białka jajka, kiedy się zetnie można go delikatnie zebrać z powierzchni lub przecedzić zupę.

Za tłusta zupa – tłuszcz pływający na jej powierzchni można usunąć z pomocą papierowego ręcznika. Połóż go na jej powierzchni i szybko ściągnij zanim się rozpadnie. Tłuszcz osiądzie na ręczniku.

Przesolona pieczeń – zalewamy ją zupełnie niesłonym sosem i dusimy jeszcze przez kilkanaście minut.

Czerstwe pieczywo – możemy je odświeżyć skrapiając je wodą i wstawiając do nagrzanego piekarnika na kilka minut.

Odbarwione brokuły – jeśli ugotujemy te warzywa bez przykrycia i dodając pod koniec gotowania sok z cytryny będą miały ładny zielony kolor.

Rozgotowane ziemniaki – podaj jako puree lub zrób z nich kluski śląskie czy kopytka!

Posklejane fonduee – ser często skleja się w kluskę zamiast tworzyć lejąca konsystencję. Wystarczy dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszanej z odrobiną białego wina i energicznie wymieszać.

Zobacz także:

Zbyt ostry sos – dodaj do niego odrobinę mleka lub śmietany i energicznie wymieszaj.