W czołówce najzdrowszych ryb wysoko plasuje się dorsz. To właśnie z niego pozyskuje się tran, a jego mięso zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz witamin z grupy B oraz witaminę A i E. Jedzenie dorsza świetnie wpływa na poprawę stanu skóry, włosów czy paznokci.

Kolejna zdrowa ryba to tuńczyk, znajdziemy w nim duże ilości witaminy D, A oraz podobnie jak w przypadku dorsza witamin z grupy B i  kwasy omega-3. Dodatkowo w smakowitym tuńczyku znajdziemy też witaminę PP oraz selen poprawiający nasza odporność.

Nasz polski śledź to także ryba która powinna często gościć na naszym stole, nie tylko na święta. Jest on świetnym źródłem pełnowartościowego białka i kwasy tłuszczowe, a dodatkowo ma bardzo mało kalorii. W śledziu znajdziemy też witaminy A i E oraz te z grupy B. 70% tłuszczu jaki znajduje się w tej rybie to zdrowe kwasy tłuszczowe jedno- i wielonienasycone. Dodatkowo zawierają też potas ułatwiający usuwanie wody z organizmu.

Do zdrowych ryb możemy też zaliczyć łososia, makrelę, pstrąga oraz sardynki. Generalnie warto jeść więcej ryb morskich bo są bardziej wartościowe od tych słodkowodnych.