Składniki:

  • 3/4 kostki zimnego masła
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli

Lukier:

  • cukier puder
  • woda
  • sok malinowy

Ciasteczka:

Masło zmiksować na gładką masę, następnie dodać do niego cukier puder, żółtko, jajko, olejek waniliowy oraz stopniowo mąkę wymieszaną z solą i szybko wyrobić.  Ciasto zawinięte w folię odłożyć do lodówki na pół godziny. Po tym czasie wyciągnąć i dzieląc na mniejsze kawałki rozwałkować na grubość ok. 4 mm podsypując mąkę. Foremką w kształcie serca wycinać ciasteczka i układać na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Piec przez ok 12 min w temperaturze 12 stopni.

Lukier:

Do małej ilości wody z sokiem dodawać powoli cukier puder, cały czas miksując. Gdy lukier zrobi się już wystarczająco gęsty można nim dekorować ciasteczka i pozostawić do zastygnięcia. W zależności od ilości soku można uzyskać różne odcienie różu. Ciasteczka takie można dodatkowo udekorować perełkami jadalnymi (do kupienia na stoiskach z dekoracjami do ciast).