● 2 łyżki mąki
● szklanka białego wytrawnego wina
● cebula
● 2 łyżki masła
● 20 dag twardego sera (np. rokpol lub lazur)
● 3 szklanki bulionu warzywnego
● 2 pomidory
● listki z 1/2 pęczka bazylii
● sól, pieprz

■ Mąkę wymieszać z odrobiną wina. Cebulę obrać i posiekać, zeszklić na gorącym maśle. Ser rozdrobnić, dodać do cebuli i stopić na minimalnym ogniu. ■ Do stopionego sera wlać pozostałe wino i zagotować. Stale mieszając, dolać wino wymieszane z mąką. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować jeszcze minutę, energicznie mieszając, aby nie powstały grudki.
■ Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w półplasterki. Przyprawić solą oraz pieprzem. Gotową zupę udekorować kawałkami pomidora i listkami świeżej bazylii.