Składniki:

  • 8 kromek z chleba kanapkowo – tostowego Dan Cake,
  • 400 gram kurek
  • 2 pietruszki
  • 2 marchewki
  • seler
  • por
  • ząbek czosnku
  • średniej wielkości cebula
  • 0,5l bulionu drobiowego
  • sól, pieprz
  • masło
  • ulubione zioła
  • natka pietruszki

Przygotowanie:

Wcześniej przygotowujemy bulion. Kurki oczyszczamy, kilka odkładamy do dekoracji, resztę podsmażamy na maśle. Gotowe grzyby dodajemy do bulionu. Następnie kroimy warzywa, podsmażamy chwilę i stopniowo dodajemy do wywaru. Całość gotujemy około 20/25 minut, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie podpiekamy grzanki np. w piekarniku i wycinamy z nich serca. Zupę miksujemy na gładki krem i doprawiamy według uznania. Podsmażamy resztę kurek. Gotowy krem przelewamy do miseczek, dekorujemy grzybami oraz świeżą natką pietruszki.