PORCJA: 279 kcal

PRZYGOTOWANIE: 35 minut

NA 4 PORCJE:

  • mała dynia
  • 4 łyżki oliwy
  • ząbek czosnku
  • kawałek imbiru
  • mała papryczka chili
  • łyżka masła
  • 200 ml bulionu
  • garść prażonych pestek dyni
  • kilka łyżek kwaśnej śmietany
  • kilka łyżek oleju z pestek dyni
  • ostra papryka w proszku
  • sól
  • pieprz

Dynię obrać, usunąć pestki, pokroić ją na kawałki i umieścić w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i wymieszać. Nakryć folią aluminiową i piec do miękkości w nagrzanym do 180°C piekarniku (około 30 minut). W połowie pieczenia usunąć folię. Czosnek obrać i posiekać. Imbir obrać, zetrzeć na tarce. Papryczkę umyć, przekroić wzdłuż na pół, usunąć nasiona, drobno posiekać. W garnku roztopić masło. Wrzucić czosnek, imbir i papryczkę chili. Chwilę smażyć, ciągle mieszając. Dodać dynię i smażyć jeszcze kilka minut. Przestudzić i zmiksować. Dolać bulion. Mocno podgrzać. Pestki dyni pod-prażyć na suchej patelni. Zupę rozlać na talerze. Polać śmietaną i olejem z pestek dyni. Posypać pestkami i mieloną papryką.