porcja: 562 kcal

przygotowanie: 50 minut

na 4 porc

  • łyżeczka żelatyny
  • 100 g cukru
  • 200 ml śmietany
  • mały kieliszek rumu
  • 2 żółtka
  • 1–2 plastry ciasta filo
  • 2 szklanki oleju
  • 2 łyżki posiekanych dowolnych orzechów

Sos karmelowy:

  • 100 g cukru
  • 75 ml kawy
  • łyżka śmietany

Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach gorącej wody. 75 g cukru podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści i zezłoci. Dodać śmietanę i rum, a na końcu żelatynę. Mieszać, podgrzewając, aż składniki się połączą. Ostudzić. Żółtka ubić z resztą cukru. Wymieszać z masą karmelową. Masę przelać do foremek, wyrównać ich powierzchnię. Wstawić do lodówki na 7 godzin. Z ciasta filo wyciąć 4 koła o średnicy ok. 6 cm. Usmażyć je na rozgrzanym oleju. Osączyć na papierowym ręczniku. Składniki na sos chwilę pogotować. Schłodzić. Sosem polać talerzyki. Ułożyć na nich wyjęte z foremek porcje musu. Udekorować krążkami ciasta i podprażonymi orzechami