● duży ziemniak ● dwie cebule ● duży brokuł ● łyżka oleju ● ser pleśniowy ● migdały lub orzechy włoskie ● 1½ l bulionu (lepiej prawdziwy rosół) ● łyżka śmietany ● czosnek granulowany ● curry ● ostra papryka ● sól ● pieprz

Cebule drobno pokrój i podsmaż na oleju. Następnie dodaj do tego pokrojonego w kostkę ziemniaka i zalej wszystko bulionem. Gotuj tak długo, aż ziemniak będzie na wpół twardy i wrzuć pokrojonego brokuła. Gdy warzywa staną się miękkie, dodaj przyprawy. Poczekaj, aż całość ostygnie i zmiksuj blenderem. Rozlej zupę do misek, do każdej porcji wlej odrobinę śmietany, posyp okruchami sera pleśniowego i uprażonymi migdałami lub orzechami. Udekoruj listkami bazylii – dla urody i zapachu.