Porcja: 380 kcal
Przygotowanie: 35 minut
Na 4 porcje:
- 6 szalotek
- cukier
- biały ocet winny
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 4 filety z indyka
- 2 łyżki majonezu
- tarta bułka
- 1–2 jajka
- tłuszcz do smażenia
- masło czosnkowe
- cytryna
- sól
- pieprz
Szalotki opłukać, drobno pokroić. Zalać szklanką wody. Dodać 1/4 łyżeczki soli, 1/2 łyżki cukru i ocet winny do smaku. Chwilę gotować. Ziemniaki pokroić w plasterki. Polać ciepłym sosem. Odstawić na 2 godziny. Filety opłukać, pokroić na cienkie plasterki. Każdy lekko rozbić, posmarować z obu stron majonezem. Oprószyć solą i pieprzem. Wstawić na godzinę do lodówki. Każdy kotlet posypać następnie tartą bułką, zanurzyć w roztrzepanym jajku i znów posypać tartą bułką. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z sałatką ziemniaczaną, masłem czosnkowym i pokrojoną w plasterki cytryną.