porcja: 420 kcal  
przygotowanie:  40 minut    
na 4 porcje

l 500 g mielonej cielęciny lub mięsa drobiowego
l 2 łyżki kaszy manny
l jajko  
l 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
l 3 marchewki  
l korzeń pietruszki  
l cebula  
l listek laurowy
l kilka ziaren ziela angielskiego  
l 800 g ziemniaków  
l sól
l pieprz

Mięso wyrobić z kaszą manną i jajkiem. Doprawić tymiankiem, solą i pieprzem. Z masy mięsnej uformować niezbyt duże kulki. Wstawić je do lodówki. Marchewki, pietruszkę i cebulę obrać, opłukać. Pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka razem z liściem laurowym, zielem angielskim i 1/2 łyżeczki soli. Zalać 5 szklankami wody. Gotować ok. 10 minut. Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do wywaru. Gotować ok. 10 minut, po czym do zupy włożyć klopsiki i gotować jeszcze 10 minut. Zupę doprawić solą i pieprzem. Rozlać na talerze.