Dla 4 osób

1,5 l bulionu mięsnego (z kostki)
300 g kapusty kiszonej
1/2 włoszczyzny (bez kapusty)
cebula
4 cienkie parówki lub kiełbaski frankfurterki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki oleju
listek laurowy
majeranek
1/2 łyżeczki pieprzu mielonego, sól
5 ziaren pieprzu

Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kawałki, pora w plasterki. Kapustę razem z warzywami zalać bulionem. Dodać łyżeczkę majeranku, listek laurowy i pieprz w ziarnach. Gotować do miękkości. Cebulę obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju. Dodać do kapusty. Gdy kapusta będzie już prawie miękka, dodać do niej koncentrat pomidorowy i pokrojone w plasterki parówki lub kiełbaski. Chwilę razem pogotować. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Nasza rada
Jeśli kapusta jest zbyt kwaśna, należy ją przed zalaniem bulionem wypłukać i odcisnąć. Zamiast świeżej włoszczyzny można wykorzystać mrożoną.