Składniki na 4 porcje

● 3 średnie ziemniaki
● główka białej kapusty (ok. 1 kg)
● mała cebula
● łyżka masła
● łyżka soku z cytryny
● szczypta gałki muszkatołowej
● 1 i 1/2 szklanki śmietany
● 1 l bulionu warzywnego
● 3 łyżki posiekanego koperku
● sól, pieprz

■ Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić w kostkę. Kapustę oczyścić, pokroić wzdłuż na ćwiartki, wyciąć głąb, drobno poszatkować.
■ Cebulę obrać, posiekać, zeszklić na maśle, dodać pokrojone ziemniaki i kapustę, dusić kilka minut.Wlać bulion i gotować pod przykryciem 30 minut na małym ogniu.
■ Zupę zmiksować, wymieszać z połową śmietany i łyżką koperku, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny.
■ Pozostałą śmietanę wymieszać z resztą koperku, solą i pieprzem. Zupę podawać z kleksem śmietany koperkowej.