Składniki na 8 porcji 

  • pęczek rzodkiewek 
  • łyżka soku z grejpfruta
  • 1/2 szklanki śmietany 22%
  • 25 dag filetów śledziowych w oleju 
  • 16 krążków pumpernikla 
  • pęczek natki
  • 1/2 łyżki ziaren czerwonego pieprzu
  • sól

Filety śledziowe dokładnie osączyć z oleju, podzielić na niewielkie kawałki. Rzodkiewki oczyścić, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Oprószyć solą.
Czerwony pieprz utłuc w moździerzu. Śmietanę wymieszać z pieprzem i sokiem z grejpfruta.
Rzodkiewki odcisnąć, rozłożyć na kromkach pieczywa. Na każdej położyć po 2-3 kawałki śledzia. Kanapki udekorować kleksem śmietany i listkami natki.

NASZA RADA

Ze śledzi, rzodkiewek i sosu śmietanowego możemy przygotować także sałatkę i podawać ją osobno do pieczywa. Wcześniej warto ją schłodzić.