● kaczka ok. 3 kg
● pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
● 3 łyżki masła
● 1 i 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
● 1/2 szklanki bulionu mięsnego
● 1 i 1/2 kg kapusty włoskiej
● 3 cebule
● 5 dag boczku wędzonego
● sól, pieprz

Kaczkę pokroić na 6-8 kawałków, oprószyć solą i pieprzem. Obsmażyć na gorącym maśle ze wszystkich stron. Włoszczyznę obrać, opłukać, pokroić w kostkę, razem z kaczką zalać bulionem i winem. Piec 1 godzinę i 30 minut w temperaturze 160°C.
Kapustę oczyścić i poszatkować. Boczek pokroić w plastry i podsmażyć. Kapustę, obrane i posiekane cebule, boczek przyprawione solą i pieprzem dodać do kaczki piec kolejne 30 minut.