Składniki na 8 porcji:

  • kaczka (3 kg)
  • pęczek włoszczyzny (bez kapusty)
  • 1 i 1/3 szklanki wytrawnego białego wina
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1 i 1/2 kg kapusty włoskiej
  • 3 cebule
  • 5 dag boczku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • olej
  • sól, biały pieprz

Kaczkę opłukać, osuszyć, podzielić na 8 kawałków. Oprószyć solą i pieprzem. Włoszczyznę oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na kawałki.

Olej rozgrzać na patelni, włożyć kawałki kaczki, obsmażyć na złoto. Przełożyć do brytfanny, dodać włoszczyznę, zalać winem i bulionem. Piec 1 i 1/2 godziny w temperaturze 160°C.

Kapustę pokroić na ćwiartki, wyciąć głąb, poszatkować. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Boczek pokroić na plasterki, wysmażyć na suchej patelni.

Boczek, kapustę i cebulę dodać do kaczki. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze.