Latem zwykle odżywiamy się gorzej niż w innych porach roku. Kuszące słodycze, szczególnie lody, wakacyjne wyjazdy pełne folgowania sobie, gazowane napoje i ogólna rozpusta. Teraz, będąc u progu zimy warto pomyśleć o oczyszczeniu organizmu. W zimne dni jemy często bardziej tłusto i nasz organizm musi być na to przygotowany.

Oczyszczanie organizmu jest bardzo proste, wystarczy włączyć w nie kilka popularnych o tej porze roku warzyw i owoców. Detoks pomaga pozbyć się nagromadzonych toksyn oraz wspomaga organizm w walce z jesiennymi infekcjami.

Jabłka – te popularne polskie owoce to prawdziwa skarbnica zdrowia. Są niskokaloryczne (około 80 kalorii w sztuce) i świetnie wspomagają pracę układu trawienia. Są lekko strawne, zawierają tż wapń, potas, żelazo, fosfor i witaminy z grupy B. Aby w pełni korzystać z ich potencjału jedz je ze skórką.

Buraki ćwikłowe – to prawdziwa skarbnica witamin! Ich naturalny barwnik ma właściwości przeciwzapalne, a dodatkowo regeneruje wątrobę. Zawierają też dużo potasu, sodu, wapnia i magnezu, a także fosfor, żelazo, cynk i witaminy B1 oraz C. Polecane szczególnie osobom czynnie uprawiającym sport, bo skutecznie podnoszą wydolność.
Należy pamiętać o tym, że barwią mocz, bo można się przerazić.

Kapusta – kolejne pospolite i niedoceniane warzywo będące idealnym składnikiem detoksu. Kapusta neutralizuje bowiem szkodliwe substancje, a dodatkowo działa moczopędnie, usuwa tez z organizmu toksyny i siarkę. Jest bardzo zdrowa zarówno w wersji gotowanej jak i kiszonej. Wersja kiszona zawiera duże ilości witaminy C, co świetnie chroni przed jesiennymi infekcjami.

Jarmuż – coraz bardziej modne i popularne warzywo ma też świetne właściwości detoksykujące. Wpływa na prawidłowe trawienie, obniża poziom cholesterolu i ułatwia usuwanie toksyn. Posiada dużo karotenu, witaminy C (aby nie zginęła w obróbce termicznej jedz go na surowo!), witaminy B oraz E. Dodatkowo zawiera też błonnik, magnez, żelazo, cynk, a także ważną dla wzroku luteinę.


Jak widać przeprowadzenie jesiennego detoksu jest bardzo proste. Wystarczy jak najczęściej sięgać po te warzywa i owoce. Można z nich przygotowywać pyszny sok lub zjadać je w postaci zdrowej surówki.