SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • ok. 60 dag porów
  • łyżka orzeszków piniowych
  • 10 dag rodzynek
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki tartej bułki
  • szklanka bulionu warzywnego
  • 2 łyżki octu winnego
  • sól, pieprz

Orzeszki piniowe uprażyć na suchej patelni, ostudzić. Pory oczyścić, pokroić na kawałki długości 2 cm, opłukać. Rodzynki sparzyć, osączyć.

Masło stopić w rondlu, wrzucić pory, zeszklić. Wlać bulion, oprószyć solą i pieprzem. Wsypać rodzynki, dusić na małym ogniu pod przykryciem 10 minut. W połowie duszenia wsypać tartą bułkę, dokładnie  wymieszać.

Jarzynkę przyprawić do smaku solą, pieprzem i octem winnym. Przed podaniem posypać orzeszkami piniowymi. Podawać do wołowiny, dziczyzny, kotletów wieprzowych i pieczonych kiełbasek.