Wybierając kwiaty na bukiet wybierz te, które mają nie do końca rozwinięte kwiaty, a ich liście są świeże i nie pogniecione. Jeśli zrywasz kwiaty samodzielnie rób to wczesnym rankiem lub wieczorem, wtedy kwiaty zachowają dłużej świeżość i piękny zapach.
Łodygi róż przycinamy ukośnie i zmieniamy im codziennie wodę, podobnie robimy z innymi kwiatami o zdrewniałych końcówkach – np. chryzantemami. Dodatkowo końcówki można przypalić i wstawić kwiaty do wody z małą ilością soli. Wodę z solą lubią także kamelie i gardenie.
Wodę z cukrem wolą za to astry, irysy, narcyzy i pachnący groszek. Gerbery i tulipany lubią częste zmienianie wody oraz przycięcie końcówek przed wstawieniem do wazonu. Przy kompozycjach z kwiatów mieszanych pamiętajmy, aby wszystkie łodyżki zanurzone były w wodzie i usuwamy dolne liście, aby nie gniły. Kwiaty lepiej będą się też trzymać w wodzie która jest odstana i nie zawiera chloru.