TURECKI SZASZŁYK Z FIG I WOŁOWINY

● 4 figi ● 4 słodkie czerwone cebule ● 20 dkg wołowiny ● zioła ● limonka ● oliwa ● sól

Wołowinę pokrój w kostki, dopraw solą i ulubionymi ziołami. Figi i cebulę podziel na ósemki i nabij na przemian z mięsem na patyczki do szaszłyków. Grilluj 20 minut. Skrop oliwą i sokiem z limonki.

SEROWE FIGI PO WŁOSKU

● 3 figi ● małe opakowanie serka mascarpone lub ricotta ● miód ● brązowy cukier ● maliny do dekoracji

Odetnij figom ogonki. Potem każdą z nich nadkrój tak, żeby podzieliła się na połowę lub na ćwiartki. Posyp miąższ odrobina brązowego cukru. Ułóż w naczyniu żaroodpornym posmarowanym masłem i piecz chwile w temperaturze 180 st. C, aż cukier się rozpuści (jeśli grillujesz, to przez ok. 3-4 minuty). Do środka upieczonych owoców włóż połączony z odrobiną miodu serek ricotta lub mascarpone. Posyp danie malinami.

AMERYKAŃSKIE ŻEBERKA Z FIGAMI

Zobacz także:

● 4 figi ● 500 g żeberek ● mieszanka przypraw do marynowania wieprzowiny ● oliwa ● sól

Umyte i podzielone na porcje mięso natrzyj z każdej strony solą, przyprawą do wieprzowiny i oliwą. Odstaw na trzy godziny do lodówki. Rozgrzej piekarnik do 180 st. C i wstaw mięso w naczyniu żaroodpornym na ok. 30 minut (jeśli pieczesz więcej mięsa, zastosuj przelicznik: 1 kg na 1 godz.). Do tego możesz podać figi – świeże lub podpieczone razem z żeberkami (piecz przez 10-15 minut, aż staną się miękkie i gorące).