SKŁADNIKI NA 4 PORCJE
- pęczek zielonych szparagów
- łyżka soku z pomarańczy
- 2 żółtka
- 4 jajka
- 4 łyżki śmietany
- łyżka masła
- 4 gałązki natki pietruszki
- sól
- biały pieprz
Szparagi obrać, odciąć zgrubiałe końcówki, umyć. Ponownie związać w pęczek, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą (główki nie powinny być zanurzone), gotować 15 minut.
Główki szparagów odciąć. Połowę główek zmiksować wraz z łodygami, żółtkami i sokiem pomarańczowym, przyprawić.
Pur e rozłożyć do 4 foremek posmarowanych masłem. Wbić po jajku, oprószyć pieprzem. Foremki włożyć do dużej formy wypełnionej wodą, zapiec 5 min w 240 C. Ozdobić główkami szparagów i śmietaną.