SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • pęczek zielonych szparagów
  • łyżka soku z pomarańczy
  • 2 żółtka
  • 4 jajka
  • 4 łyżki śmietany
  • łyżka masła
  • 4 gałązki natki pietruszki
  • sól
  • biały pieprz

Szparagi obrać, odciąć zgrubiałe końcówki, umyć. Ponownie związać w pęczek, włożyć do garnka z wrzącą osoloną wodą (główki nie powinny być zanurzone), gotować 15 minut.

Główki szparagów odciąć. Połowę główek zmiksować wraz z łodygami, żółtkami i sokiem pomarańczowym, przyprawić.

Pur e rozłożyć do 4 foremek posmarowanych masłem. Wbić po jajku, oprószyć pieprzem. Foremki włożyć do dużej formy wypełnionej wodą, zapiec 5 min w 240 C. Ozdobić główkami szparagów i śmietaną.