Porcja: 154 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 4 porcje: 4 jajka, 1 l czerwonego barszczu, 5 ml soku z rabarbaru lub cytryny, 15 ml oleju z orzechów laskowych, sól , czarnuszka (w młynku do pieprzu) , 100 g listków młodego szpinaku, 100 g czerstwej chałki, 200 g koziego sera

Jajka włożyć do rondelka, zalać zimną wodą, postawić na ogniu i zagotować. Zdjąć z ognia i odstawić na 10 minut. Obrać je, gdy będą jeszcze gorące, i od razu włożyć do barszczu. Zostawić w lodówce na 8 godzin. Do miski wlać sok z rabarbaru lub cytryny i olej z orzechów laskowych. Doprawić solą, zmieloną czarnuszką, dodać opłukane i osączone listki szpinaku i delikatnie wymieszać. Chałkę porwać na ma-łe kawałki i upiec nad płomieniem tak, żeby delikatnie nabrała koloru i palonego aromatu. Jajka odcedzić z barszczu. Uło-żyć sałatkę ze szpinaku, na niej położyć jajko z barszczu, obłożyć kawałkami sera i posypać podpieczoną chałką.