Składniki:

Biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szklanka mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • masło do formy

Masa śmietankowa:

  • 250 g białej czekolady
  • 1 l śmietany 30 proc.
  • 2 opakowania śmietany w proszku „Śnieżka” Dekoracja:
  • 50 g białej czekolady
  • wiórki kokosowe

Żółtka utrzeć z cukrem kryształem oraz cukrem pudrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z żółtkami. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do natłuszczonej dużej tortownicy. Piec ok. 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i połączyć z trzema łyżkami śmietany. Resztę śmietany ubić ze „Śnieżką”. Górną warstwę biszkoptu odkroić i pokruszyć. Dodać razem z bitą śmietaną do kremu czekoladowego. Dokładnie wymieszać. Masę rozłożyć na biszkoptowym spodzie. Białą czekoladę przeznaczoną na dekorację zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wymieszać ją z wiórkami kokosowymi. Mieszanką posypać wierzch tortu. Wstawić na noc do lodówki.